פעילות גופנית היא דבר מבורך בכל גיל ובייחוד בגיל השלישי על מנת לשמור על הבריאות, לשפר את התפקוד היומיומי, לנפש ובעיקר להרגשת העצמאות והחיוניות.
אך בוא נהייה מציאותיים – הגוף שלנו בגיל בוגר אינו הגוף שהיה לנו 20 שנים קודם לכן ואנו צריכים להקפיד על פעילות גופנית בריאה, בכמות נכונה ומפוקחת.
פעילות גופנית והכושר הגופני בכל גיל ובעיקר פעילות גופנית בגיל השלישי היא דבר הנבנה אט אט ויש לעשותו עקב בצד אגודל. אם לא עסקתם בעבר בפעילות שכזאת, אף פעם לא מאוחר להתחיל ורצוי שהיא תהיה פעילות שבשגרה ובצורה סדירה עבורכם.
אנשים עם בעיות רפואיות יכולים להתאים פעילות גופנית בהתאם ליכולתם וזאת כמובן בפיקוח והמלצה של אנשי מקצוע. פעילות זאת יכולה לסייע רבות לצמצום בעיות רפואיות מסויימות המתפתחות עם הגיל וכמובן לשמר את כישורי המוטוריקה וסיבולת לב-ריאה וכתוצאה מכך לחיות טוב יותר ואף להאריך ימים ולהנות מחיינו, גם בגיל השלישי.
יתרונות הפעילות הגופנית בדגש על פעילות גופנית בגיל השלישי
- חיזוק שרירים וחיזוק העצמות שבגיל מבוגר מתחילים להיחלש. חיזוק השריר שומר על יציבות הגוף ופעילות בטוחה ובכך פוחת הסיכון לנפילות.
- מסייע בהפחתת מדדי לחץ דם ומערכת הנשימה, דבר המפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
- יציבות בהליכה.
- התלות באחרים פוחתת כשיש ביטחון בביצוע פעולות פיזיות פשוטות ואפילו מורכבות.
- כושר זה אושר. פעילות ספורטיבית משפרת את מצב הרוח ומשפרת את יכולת הריכוז.
- הגנה על המוח מפני ירידה קוגניטיבית קלה בזיקנה.
- שמירה על שגרת חיים פעילה, עצמאית וחיונית.
פעילות גופנית בגיל השלישי חשובה מעין כמותה, ולאלו שחושבים שאין טעם לפעילות גופנית אם לא עושים אותה מדי יום – טועה. עדיף פעילות גופנית מועטה מאשר אי ביצוע מוחלט של פעילות. ככל שתייצרו שגרה מסוימת הקצב והתאבון לפעילות יעלו ושמחת החיים תעלה יחד איתם.
שילוב
חשוב לשלב את הפעילות הגופנית עם תזונה נכונה ושתייה מרובה של נוזלים. להמעיט בשתיית משקאות ממותקים, מוגזים וכאלה שמכילים קפאין. כשמתאמנים הגוף מזיע ומאבד נוזלים ולכן חשוב להקפיד על שתייה של לפחות 8 כוסות ביום ואף יותר במזג אוויר חם.
אשר ביטון (63), מורה ליוגה שעובד עם דיירי בית הדיור המוגן פנחס רוזן מזה כשנה מספר על סיפוק אדיר בעבודה: ״התגובות שאני מקבל הן כל כך מחממות את ליבי כשאני שומע מהדיירים שהפעילות הגופנית מביאה להם שמחה. לא סתם כושר זה אושר.״
״עם הדיירים אני עובד על מתיחות, אלמנט שיש ביוגה והוא מאפשר להזרים דם לכל חלקי הגוף, לפתוח סתימות, לנקות רעלים. איפה שיש תנועה יש חיים אז כמה שיש יותר תנועה בכל חלקי הגוף, יהיו פחות מחלות וזו פעילות שמזינה את התאים. מי שנמנע בכלל מפעילות בסוף מפתח דלקות פרקים, ניוון ועוד.
אני תמיד מנסה לחבר אותם לנפש, להרגשה, לראות את הדברים הטובים שיש בחיים שלהם. זה עובד דרך נשימות, מגע ומתיחות.
החשיבות ביוגה היא גם התשומת לב והכוונה ואז ההרגשה טובה יותר, נינוחה יותר ותמיד עם חיוך.
מה שאנחנו עושים זה יוגה על כיסא. הם מגלים ומבינים שגם אם יש מוגבלויות מסוימות, עדיין אפשר לשמור על תנועה חלקית. כל אחד עושה את המתיחות במגבלות שלו בלי להשוות לשני ואז הוא מרגיש שלם עם זה.
אנחנו לא פעם נעזרים גם באביזרים כמו כדור וגומיה כדי לעורר עניין והתחדשות בפעילות הגופנית. השימוש באביזרים באופן כלכלי בפעילות גופנית מפתחים גם קואורדינציה וקשר עין״.
פעילות בגיל השלישי היא קצת יותר מורכבת אך ברגע שאנו עושים אותה – היא הופכת להיות מהנה ומספקת. בהרבה מבתי דיור מוגן ישנם חוגים מיוחדים במינם לגיל השלישי כמו שחייה בבריכה טיפולית, אימוני בוקר מיוחדים, חוג יוגה לגיל השלישי, חוגי ריקוד הנכללים ללא ספק ברשימה של הפעילות הגופנית ומגוון רב נוסף של פעילויות.
לסיכום
חשיבותה של פעילות גופנית בגיל השלישי הינה קריטית ומהותית. היא חשובה מעין כמותה ומומלצת בדגש על גיל הזהב – דבר המקנה שקט , ביטחון עצמי ויכולת פיזית לאדם המזדקן ומשם לאחל עד 120 זו לא סתם אימרה.